Lata doświadczeń w biznesie

Świeże ryby i owoce morza - co warto wiedzieć przed zakupem?

Świeże ryby i owoce morza - co warto wiedzieć przed zakupem?

​Praktycznie w każdym markecie można zakupić mrożone ryby i owoce morza. Jednak warto sięgać po te w wersji świeżej, dzięki temu możliwe jest przygotowanie pysznego, wartościowego posiłku pełnego walorów smakowych. Jakie ryby i owoce morza najlepiej wybierać? Czym się kierować przy ich wyborze? Kwestie te zostaną omówione w niniejszym artykule.

Świeże ryby - jakie wybierać?

Warto wiedzieć, jakimi kryteriami kierować się przy wyborze świeżych ryb. Należy pamiętać, aby dokładnie obejrzeć rybę. Jednym z kryteriów świeżości ryby jest jej skóra. Powinna być ona błyszcząca, a łuski muszą mieć metaliczny poblask. Dodatkowo, oczy ryby muszą być przejrzyste i niezmętnione. Świeża ryba powinna mieć także właściwy zapach przypominający wodę z potoku, czy jeziora, ale nie może ona wydzielać nieprzyjemnego zapachu. Omawiając wartościowe ryby, jakie powinny znaleźć się na naszym talerzu, warto wspomnieć o rybie labraks, popularniej zwanym okoniem morskim. Świeży labraks posiada bardzo smaczne i soczyste mięso, które bez problemu oddzielić można od ości. Co ważne, jest to ryba o cennych wartościach odżywczych, zawiera sporo biała, oraz lizynę, która wpływa na prawidłową kondycję mięśni i kości. Ponadto, labraks zawiera sporo argininy, która usprawnia usuwanie z organizmu szkodliwe produkty przemiany materii, a także wzmacnia kondycję fizyczną. 

Świeże owoce morza - co warto o nich wiedzieć?

Świeże owoce morza wciąż zyskują na popularności. Posiadają pełno wartości odżywczych, wyróżniają się nietuzinkowym smakiem, a niektóre z nich są uznawane za afrodyzjak. Warto więc sięgnąć po świeże owoce morza i przyrządzić orientalny posiłek w swojej kuchni. Właściwy wybór owoców morza jest bardzo istotny przy ich zakupie. Na przykład krewetki królewskie poznać możemy po właściwym kolorze. Te świeże będą jasnoszare, albo w odcieniach różu i pomarańczu. Jeśli krewetki królewskie są zabarwione na czarno, czy zielono - na pewno nie są one świeże. Kiedy kupujemy świeże homary, powinny być one energiczne i pływać po zbiorniku, w którym są przechowywane. Z kolei świeżą ośmiornicę poznamy po przejrzystych oczach i ciele elastycznym, sprężystym. Kiedy naciśniemy na jej mięso, wróci ono do swojego kształtu pierwotnego. Wspomniane krewetki królewskie cieszą się największą popularnością spośród wszystkich owoców morza. Można z nich przyrządzić szybką i pyszną przekąskę, smażąc je na maśle z odrobiną czosnku, dodając przyprawy i natkę pietruszki. Krewetki królewskie są także bardzo odżywcze. Posiadają sporo białka i są niskokaloryczne. Poza tym zawierają także mnóstwo nienasyconych kwasów tłuszczowych. Warto sięgać po świeże owoce morza i przyrządzać z nich pyszne posiłki. 

Artykuł partnera

O serwisie

Wiadomości z całego świata. Newsy, technologia, zdrowie, kuchnia. Bądź z nami!