Lata doświadczeń w biznesie

Aronia. Jakie właściwości zdrowotne wykazuje sok otrzymywany z aronii?

Aronia. Jakie właściwości zdrowotne wykazuje sok otrzymywany z aronii?

Sok z aronii warto posiadać w swoim domu o każdej porze roku. Owoce aronii zawierają mnóstwo witamin i związków roślinnych, które wykazują bardzo pozytywny wpływ na stan naszego zdrowia. Wspierają układ odpornościowy w walce z chorobami, również tymi najgroźniejszymi, takimi jak rak, czy też miażdżyca. Sprawdź, jakiego rodzaju właściwości lecznicze posiada aronia i sok z niej otrzymywany. 

Sok z aronii ma przepiękną barwę głębokiej, ciemnej czerwieni. Zdrowotne właściwości aronii nie mają sobie równych - to antidotum na schorzenia oczu, miażdżycę, nowotwory i nadciśnienie tętnicze. Sok otrzymywany jest z jagód czarnooowocowej aronii, krzewu, któremu przypadł do gustu klimat europejski. Aronia rośnie wspaniale i równie dobrze owocuje w naszym kraju - jesteśmy potentatem w uprawie tychże roślin.  

Aronia zaliczana jest do tej samej rodziny, co dobrze znana jarzębina. Sprowadzenie jej na teren Europy zawdzięczamy Miczurinowi, czyli słynnemu sadownikowi z Rosji, który wyhodował wiele nowych gatunków roślin i przejawiał chęć do zupełnego przekształcenia środowiska naturalnego. Za aronię jednakże powinniśmy mu być na pewno wdzięczni. Jej owoce zawierają składniki, które umożliwiają organizmowi skuteczną ochronę przed cywilizacyjnymi chorobami. 

Przeciwutleniacze zawarte w aronii chronią nas przed nowotworami 

Aronia zawiera spore ilości witaminy P, czyli niczego innego, jak bioflawonoidy (substancje fitochemiczne występujące głównie w roślinach). Są to barwniki, które nadają kolor przede wszystkim owocom. Pełnią jednakże ponadto funkcję ochronną - ochraniają rośliny przed grzybami, wirusami i bakteriami, jak również przed szkodliwymi oddziaływaniem słońca i różnych insektów. Kiedy spożywamy bioflawonoidy wraz z warzywami i owocami, do pracy wkraczają również w naszym organizmie. Działają niczym witaminy i stanowią cenne przeciwutleniacze. W aronii znajdują się z tejże rodziny kolejno wymienione składniki: leukocyjany, antocyjany, katechiny, kwercetyna i rutyna. Drużyna niezwykle aktywna, a przy tym skuteczna nie tylko podczas zwalczania wolnych rodników. 

Poza bioflawonoidami, aronia zawiera także witaminy: E, B9, B3, B2 i C. Bioflawonoidy polepszają wchłanianie, jak i działanie witaminy C, która z kolei ma korzystny wpływ na funkcjonowanie innego przeciwutleniacza, czyli witaminy E. Drużyna przeciwutleniaczy wspomaga obronne siły naszego organizmu w ochronie komórek przed działaniem wolnych rodników, które mogą być przyczyną powstania i rozwijania się komórek nowotworowych. W aronii są również cenne mikro i makroelementy: bor, kod, mangan, molibden, miedź, żelazo, wapń, niezbędne do tego, aby właściwie przebiegały różne procesy odbywające się w organizmie. 

  • Wartość odżywcza aronii w 100g
  • Wartość energetyczna: 156 kcal
  • Błonnik: 17g 
  • Węglowodany: 33,88g
  • Tłuszcz: 0,98g
  • Białko ogółem: 2,89g


Witaminy 

  • Witamina K: 29.3 µg
  • Witamina E: 0.75 mg
  • Witamina A: 43 IU
  • Kwas foliowy: 10 µg
  • Witamina B6: 0.193 mg
  • Niacyna: 0.672 mg
  • Ryboflawina: 0.058 mg
  • Tiamina: 0.029 mg
  • Witamina C: 0.7 mg


Minerały 

  • Cynk: 0.19 mg
  • Sód: 2 mg
  • Potas: 309 mg
  • Fosfor: 45 mg
  • Magnez: 21 mg
  • Żelazo: 0.4 mg
  • Wapń: 40 mg
     

 

 

O serwisie

Wiadomości z całego świata. Newsy, technologia, zdrowie, kuchnia. Bądź z nami!